Onderdelen van de bouwplaats
Het begint vaak met een braakliggend stuk grond, waar snel een klein ‘bouwdorp’ uit de grond gestampt moet worden, geheel voorzien van een eigen - tijdelijke - infrastructuur. U dient hierbij rekening te houden met uiteenlopende factoren zoals het type bouwproject, de locatie en omgeving, het in te zetten materiaal, de te treffen (nuts)voorzieningen, wetgeving en uiteraard de veiligheid van het bouwterrein. Stuk voor stuk facetten die voor stagnatie kunnen zorgen.
Waar moet u op letten bij een bouwplaatsinrichting?
Ondanks dat iedere bouwplaats uniek is, prijken een aantal onderdelen steevast op iedere checklist. Denk aan hekwerk om hangjeugd buiten te houden en het aanleggen van riool, beveiliging van materieel en verlichting van het terrein. Maar ook toiletten en schaftwagens zijn onmisbaar voor het creëren van een goed werkklimaat. Net zoals liften en kranen onmisbaar zijn tijdens het dagelijkse werk. We hebben de meest praktische zaken voor u op een rij gezet:
Hekwerk
U bent als bouwondernemer verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers, passanten en omwonenden. U dient overlast en verkeershinder op en om de bouwplaats tot een minimum te beperken. U weert pottenkijkers en wilt uw materiaal en materieel veilig stallen. Alleen bevoegden mogen het terrein betreden. Tegelijkertijd moet het terrein goed toegankelijk zijn voor medewerkers en leveranciers en u wilt dat het gehele terrein netjes oogt. Met de juiste bouwhekken en toegangspoorten vangt u alle vliegen in één klap.
Maar hoe kiest u het juiste hekwerk en waar let u op? Om u te helpen een weloverwogen keuze te maken hebben wij een bouwhekkeuzeproces gedefinieerd.
Aansluitingen elektra, water, gas en riool
U wilt uiteraard de juiste voorzieningen - tijdig - aanvragen, zodat hierdoor geen vertraging optreedt. Denk aan elektra, water, riool, telefoon, internet etc. Dit kunt u in eigen beheer aanvragen bij de nutsbedrijven of uitbesteden aan hiervoor ingerichte adviesbedrijven, waarmee Heras Mobile u graag in contact brengt.
Verlichting
Verlichting is voor iedere bouwplaatsinrichting een must. Professionele verlichting leidt er enerzijds toe dat u 's nachts onbevoegden van de bouwplaats weert. Anderzijds zorgt het ervoor dat de fysieke werkplaats verlicht wordt. U dient tijdelijke verlichting strategisch te plaatsen, zowel indirect als direct. Denk aan buitenverlichting, maar ook aan tijdelijke binnenverlichting zoals in schachten, verdiepingen etc. Kortom: put on the lights!
Beveiliging
Bouwplaatsbeveiliging werkt twee richtingen op: het optimaliseren van een veilig werkklimaat voor medewerkers en bezoekers én het minimaliseren van vandalisme en diefstal op uw bouwterrein. De bouw vraagt tegenwoordig om een hogere veiligheid. Geef dit onderdeel daarom een hoge prioriteit bij de bouwplaatsinrichting. Maatregelen zijn eenvoudig te treffen dus geen enkel excuus meer om hier niet serieus mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische schuifpoort; deze verlaagt eenvoudig het risico op diefstal én is eenvoudig te plaatsen.
Bouwliften en bouwkranen
Met de juiste liften en kranen bent u in staat zware goederen en materialen op de plaats van bestemming te krijgen, ook op grote hoogte. Of het nu voor korte of lange termijn is, dit zware geschut is onmisbaar bij iedere bouwplaatsinrichting.
Toiletten en schaftwagens
Zorg goed voor personeel en bezoekers door voldoende toiletten en schaftwagens te plaatsen. Een schaftwagen is een unieke plek, waar werklui samenkomen en na het harde werk even ontspannen. Schaftwagens zijn te krijgen met een toiletruimte, een berging, een keukenblok met een koelkast, zonwerende rolluiken, een extra kantoorruimte, enzovoort.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.