De impact van bouwlawaai op werknemers en de omgeving
Ten eerste wordt sloop- en bouwlawaai al snel als overlast ervaren, vooral in stedelijke omgevingen. Aangezien 80% van de Nederlandse bevolking in stedelijk gebied woont, is de kans op klachten dus relatief groot.
Ten tweede worden de gezondheidsgevolgen van (bouw)lawaai steeds beter bekend. Te veel lawaai kan uw gehoor beschadigen, hart- en vaatziekten veroorzaken, tot concentratieverlies leiden, hoofdpijn en stress veroorzaken en uw slaap verstoren. Wanneer het geluid dermate hard is dat het gevolgen heeft voor de gezondheid, wordt er corrigerend opgetreden. Wanneer een bouwbedrijf niet voldoende rekening houdt met de omgeving, komt de voortgang van een bouwproject in gevaar.
Wettelijke normen en richtlijnen voor geluidshinder op de bouw
De bescherming tegen bouw- en slooplawaai is geregeld via verschillende maatregelen en wetten. De belangrijkste is het Bouwbesluit 2012, waarin grenzen worden aangegeven in tijd en decibels. Qua tijd staat het Bouwbesluit bouw- en sloopwerkzaamheden toe op maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 19.00 uur. Bouw- en sloopwerkzaamheden vinden dus zoveel mogelijk overdag plaats. Voor bepaalde onderdelen van bouwprojecten kan avond- en nachtwerk of werken in het weekend niet altijd worden vermeden, bijvoorbeeld het vlinderen van betonvloeren. Daarnaast kan het ook voorkomen dat werkzaamheden ’s nachts moeten plaatsvinden omdat ze een negatieve invloed hebben op o.a. de (verkeers-)veiligheid en overdag te veel risico met zich meebrengen.
Op de bouw gelden dagwaarden, die getoetst worden door de hoeveelheid decibels te meten op geluidsgevoelige objecten in de omgeving. Het uitgangspunt is: hoe hoger het aantal decibels, hoe korter de blootstellingsduur mag zijn. Geluidsproductie tot 60 dB(A) wordt niet gezien als hinder.
Tabel dagwaarde blootstelling aan geluidsoverlast in decibels
Boetes en consequenties bij te lang of te veel geluidshinder
Bij wetten en regels horen natuurlijk sancties wanneer deze niet nageleefd worden. Wanneer er te lang en/of te veel decibels geproduceerd worden op de bouwplaats en u daardoor de gezondheid van de omwonenden in gevaar brengt, dan kan de omgevingsdienst het bouwproject of de sloopwerkzaamheden stilleggen.
In de meeste gevallen krijgt de veroorzaker van de geluidsoverlast bij de eerste melding een waarschuwing, tenzij het gaat om een extreme vorm van geluidsoverlast. Als er sprake is van extreme geluidsoverlast, kan er meteen een proces-verbaal opgemaakt worden, waarbij de veroorzaker dus een boete krijgt. Wanneer de geluidsoverlast aanhoudt, kan de geluidsapparatuur in beslag genomen worden en de boete hoger worden.